Кметът на Чикаго Лори Лайтфут, която е и лесбийка,  ще дава

...
Кметът на Чикаго Лори Лайтфут, която е и лесбийка,  ще дава
Коментари Харесай

Чернокожата гей-кметица на Чикаго отказва да дава интервюта на бели журналисти

 Кметът на Чикаго Лори Лайтфут, която е и лесбийка,  ще дава интервюта  единствено на публицист, които не са с бял  цвят на кожата. 

Съобщението от офиса на Лайтфут, че тя ще дава изявленията преди своя празник, когато на 20 май се навършва половината й мандат, " единствено за чернокожи или кафяви публицисти “, провокира тежки рецензии онлайн.

" Започвам да разбивам статуквото, което се провали толкоз доста. Това не е единствено в кметството. Разнообразието и приобщаването са наложителни във всички институции, в това число в медиите. За да напреднем, би трябвало да се променим. Точно заради тази причина аз съзнателно давам приоритет на медийните поръчки от кореспонденти, които са представители на цветнокожите групи по случай двегодишнината от встъпването ми в служба като кмет на този популярен град ", написа тя в Туитър.

Отговорите на нейния туит бяха, меко казано, много негативни. 

" Съжалявам кмете, само че това е расизъм “, сподели един консуматор на Twitter.

" [Ако] бял кмет позволи да бъде интервюиран единствено от бели кореспонденти, светът ще бъде засегнат. Грешното е неверно, без значение кой го прави. Това е дискриминация “, сподели различен, деятел на #Съпротивата онлайн.

" Ето по какъв начин наподобява систематичният расизъм “, заявява журналистът Райън Гирдуски.

Лайтфут отговори, като изригна в поредност от туитове в сряда сутринта. Казвайки, че се е кандидатирала за кмет, с цел да " разбие статуквото, което се проваля толкоз доста “, тя твърди:

" Срамно е, че през 2021 година пресата на кметството е преобладаващо бяла в град, където повече от половината от популацията се разпознава като чернокожи, латиноамериканци, индийци или коренни поданици на Америка. 

Лайтфут се възползва от политиката за еднаквост в акцията си за кмет през 2019 година, позиционирайки се като първата открита лесбийка и афроамериканка, която ръководи огромен град в Съединените щати, и победи сътрудника си афро-американски демократ Тони Преквинкъл на балотаж.

Преди това Чикаго беше ръководен от някогашния шеф на кабинета на президента Барак Обама Рам Емануел - първият еврейски кмет на града - който ненадейно разгласи през септември 2018 година, че няма да се кандидатира за трети мандат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР